En del af Muskelsvindfonden
Det er Muskelsvindfonden, der har taget initiativ til Musholm. Og centret ligger i direkte forlængelse af visionen om et samfund, hvor der ikke bare er plads til alle, men også plads til forskelle.
Sig Muskelsvindfonden og næsten alle danskere svarer Grøn Koncert. Helt så kendt er Cirkus Summarum ikke endnu. Men alligevel spiller foreningens populære live-børneshow spiller for fulde huse hver sommer.
Muskelsvindfonden er en af Danmarks mest kendte handicaporganisationer. Foreningen arbejder for et samfund, hvor der er plads til forskelle, og hvor alle mennesker kan deltage aktivt på alle niveauer af samfundslivet. Det er Muskelsvindfondens erfaringer med rehabilitering af mennesker med muskelsvind gennem 40 år, der har dannet baggrund for Musholm.
Muskelsvindfonden holder debatten varm og arbejder på at påvirke de rammer, samfundet giver for mennesker med handicap. Foreningen flytter også holdninger til mennesker med handicap, ligesom den arbejder på at udvikle og inspirere medlemmerne til selv at tage ansvar for at deres eget aktive liv med muskelsvind.
Musholm har vundet internationale priser
I samarbejde med nogle af landets bedste arkitekter og førende eksperter byggede Muskelsvindfonden og Musholm i 2014 og 2015 en ny multihal i ordets vildeste betydning.
Den nye multihal er et eldorado for mennesker med handicap, der er trætte af, at oplevelser ofte ender med at blive for meget pakket ind i vat og bomuld. Du kan dyrke alle tænkelige kørestolssportsgrene og bevægelsesaktiviteter. Du kan klatre eller blive hejst op i klatrevæggen. Suse tværs gennem rummet i en svævebane eller klatre horisontalt i vores boulderingrum. Vores særlige forvandlingshule kan på et øjeblik transformeres fra schnutzel– og sanserum til en virtuel sportsplads og biograf. Vi har tilgængelig talerstol og scene, og der er gjort særligt ud af akustikken, så musik, teater og møder får optimale vilkår.
Rundt om hallen løber en overdækket rampe, som ender i en fantastisk skylounge med udsigt over hav og tage. I umiddelbar tilknytning har vi et træningslokale med udstyr, der er tilpasset kørestolsbrugere, gangbesværede og synsbesværede.
Udover hallen byggede vi også en restaurant, nyt køkken og 24 nye ferieværelser med fællesstue.
Design og arkitektur har modtaget flere internationale priser – og Musholm kan i dag kalde sig verdens mest tilgængelige ferie-, sport- og konferencecenter.
Plads til forskelle
Det, der gør Musholm enestående, er, at centret er bygget ud fra tanken om universelt design.
Universelt design er et arkitektonisk begreb, som knytter sig til tanken om at inkludere og sikre alle mennesker muligheden for lige adgang og deltagelse i det offentlige rum.
Universelt design tager ikke blot udgangspunkt i mennesker med handicap, men tænker derimod alle ind i arkitekturen – på tværs af funktionsevne, alder, kultur og køn. I byggeriet imødekommer man således menneskelig mangfoldighed og skaber plads til forskelle.
Tilgængelighed på mange måder
Vores tilgængelighed kommer til udtryk på mange måder. Musholm er først og fremmest bygget i ét plan, så man undgår trapper. Der er brede dørkarme uden lister, alle køkkener og badeværelser er tilgængelige og de elektroniske døre, gardiner og vinduer er med til at sikre så få barrierer som muligt under opholdet.
Udenfor er der anlagt gode stisystemer, som blandt andet fører helt ned til stranden og en af Danmarks mest kørestolsvenlige badebro med både rampe og lift ned i vandet. Ved siden af vandet er opført en sauna, som også er tilgængelig.
Tilgængeligheden på Musholm er netop ikke begrænset til de fysiske rammer. Vi gør en dyd ud af, at alle kan være aktivt med i fællesskabet omkring de forskellige aktiviteter. Det betyder ikke, at alle nødvendigvis kan være med til alt, men at Musholm har tilbud til alle – rammerne er skabt til at imødekomme og inkludere forskelligheder på tværs af funktionsevne, alder, køn og kultur. Her oplever gæsterne med andre ord ligeværdig adgang til alle vores lokaler samt ligeværdig deltagelse i de aktiviteter, som stedet tilbyder.